Drupal, Joomla sau WordPress?

, , Leave a comment

Construirea unui site web nu a fost niciodata mai usoara. Zilele in care codul PHP sau HTML trebuia scris in intregime au trecut, multumita capabilitatilor unor CMS-uri (Content Management Systems) care fac toata munca grea pentru creatorii de situri.

Cele mai comune astfel de platforme pentru creearea unui site, in zilele noastre sunt wordpress, joomla si drupal. Sunt platforme cu zeci de mii de add-onuri si tooluri create de comunitati active de developeri.

Aceste platforme au in comun mai multe lucruri. De exemplu, toate trei sunt scrise in limbaj PHP, toate sunt licentiate sum GNU (General Public Liceense-GPL) si toate trei depind de o baza de date MySQL pentru a tine si procesa continutul unui website.

Drupal a inceput foarte greu. Dezvoltat de Dries Buytaert inca din 2001, drupal a fost o comunitate open source la care au contribuit mii de developeri pentru a o aduce la stadiul initial.

Atat Joomla cat si Drupal sunt create in asa fel incat sa permita utilizatorilor sa creeze site-uri cu un management bazat pe teme predefinite si ambele permit utilizatorilor sa adauge plugin-uri, add-ons-uri ca ecomerce, blogging with comments etc. De fapt, cam orice aplicatie web la care te-ai putea gandi, o vei gasi fie in Joomla fie in Drupal.

Din cele trei platforme, Joompla este cea mai noua in domeniu, lansata prima data in anul 2005. WordPress a inceput in 2003. Exista doua mari parti care ii baga in ceata pe unii.

WordPress.com este un serviciu gratuit care permite oricui sa-si creeze un blog folosind teme predefinite. WordPress CMS-ul poate fi descarcat gratuit de pe wordpress.org si instalat pe un blog/site la fel ca celelalte cms-uri mai sus amintite.

Este greu sa alegi daca vrei un site de viitor, la nivel profesionist, un site in care sa investesti foarte multa munca. Pana sa te decizi insa, eu recomand sa incepi cu WordPress deoarece este usor de folosit, intuitiv si numai bun pentru incepatori.

 

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.