Categorii vs Tag-uri – Cele mai bune practici SEO pentru a-ti sorta continutul – Partea 2

, , Leave a comment

Tag-urile sunt menite sa descrie detalii specifice despre posturile tale. Gandeste-te la ele ca la cuvintele pentru index-ul site-ului tau. Ele sunt micro-datele folosite pentru a micro-categorisi continutul tau. Tag-urile nu sunt organizare ierarhic.

De exemplu, daca ai un blog personal pe care scrii despre viata ta, categoriile vor fi de genul: muzica, mancare, calatorii, carti, timp liber. Acum, cand scrii un post despre ceva ce ai maincat, il vei adauga in categoria Mancare. Poti agauga tag-uri de genul: pizza, ciorbe, gratare, paste, etc.

Una din marele diferente dintre tag-uri si categorii este ca trebuie sa-ti pui articolele in categorii. Nu e obligatoriu sa pui tag-uri categoriilor insa daca nu vei pune articolele in categorii, ele vor fi puse automat in „uncategorized”. De obicei, multi aleg sa redenumeasca „uncategorized” in altceva.

O alta diferenta este modul in care arata URL-urile pentru categorii si pentru tag-uri. Daca folosesti o structura custom de permalink, atunci prefixul de baza va arata diferit. Exemplu:

http://siteultau.com/categorie/mancare

vs.

http://siteultau.com/tag/mancare

Care este numarul optim de categorii WordPress?

Pana la WordPress 2.5 nu exista suport pentru tag-uri. Asta ducea la foarte multe categorii deoarece oamenii le foloseau pentru a defini micro-detalii. Tag-urile au fost adaugate pentru a imbunatati folosirea unui site. Cu toate acestea spuse, nu credem ca este un numar minim de categorii pe care ar trebui sa le folositi. Bineinteles, pentru o organizare mai eficienta, e bine sa folositi sub-categorii si tag-uri.

Categoriile sunt menite sa puna la un loc un numar de posturi. Este bine sa incepi cu categorii generice si sa mergi in jos, la categorii specifice, folosind sub-categorii. Am invatat de-a lungul timpului ca blog-urile evolueaza. Nu exista nici un mod prin care poti din prima sa introduci toate categoriile de care ai nevoie. Este mai bine astfel sa incepi cu categorii generice si mai apoi sa introduci mai multe categorii.

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.