Web Designul este 95% tipografie

, , Leave a comment

95% din informatia de pe internet  este limbaj scris. Este foarte logic sa zpunem atunci ca un web designer ar trebui sa aiba parte de un bun antrenament in principala disciplina a construirii de informatii scrise, in alte cuvinte: tipografierea.

Daca este sa ne intoarcem in anul 1969, Emil Ruder, un tipograf elvetian faimos, a scris desre materialele sale contemporane de printat ceea ce am putea spune  si depsre website-urile noastre contemporane.

„Astazi suntem inundati de o asemenea masa uriasa de materiale de printat incat munca individuala a cuiva s-a depreciat foarte tare, pentru ca ai nostri contemporani hartuiti nu pot sa aiba de-a face cu tot ceea ce este printat in ziua de azi. Este sarcina tipografului sa imparta, sa divida si sa organizeze, dar sa si interpreteze aceasta masa de materie printata intr-o asemenea maniera incat cititorul va avea o ocazie buna sa gaseasca ceea ce este de interes si pentru el”.

Cu putina imaginatie (inlocuiti varianta printata cu cea online) asta suna ca decrierea unui job de designer informational. Este treaba designerului informational sa imparta, sa divida si sa interpreteze aceasta masa de materie printata intr-o asemenea maniera incat cititorul sa aiba sansa de a gasi ceva care sa-l intereseze.

Macro-tipografierea in contrast cu micro-tipografierea acopera multe aspecte  a ceea ce in ziua de azi noi numim „design informational”. Asadar, designerii informationali din zilele noastre fac treaba pe care tipografii de acum 30 de ani o faceau.

Tipografia are mai intai de toate o sarcina importanta si aceea este de a transforma infomatia in scris. Nici un argument sau vreo scuza nu poate absolvi tipografierea de la aceasta sarcina. O munca printata care nu poate fi citita devine un produs fara scop.

Optimizarea tipografierii este optimizarea accesibilitatii, a folosintei, si a echilibrului grafic in general. Organizarea de blocuri de text si combinarea acestora cu imagini, nu este ceea ce fac designerii grafici, specialistii in uzabilitate, si arhitectii informationali fac? Asadar de ce este acesta un subiect atat de neglijat?

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.