Practici pentru un site mobile-friendly

, , Leave a comment

Nu este de mirare orientarea Google catre cautari optimizate pentru dispozitive mobile, intrucat tot mai multi utilizatori ai internetului il acceseaza de pe acestea. Smartphone-uri, tablete sau dispozitive ce pot fi purtate – indiferent de unde accesam, este absolut necesar ca ceea ce vedem sa fie optimizat.

Este foarte important de avut in minte ca vizitatorii ce acceseaza site-ul de pe dispozitive mobile pot fi limitati de caracteristicile tehnice ale dispozitivului. Puterea de procesare este mai redusa, bateria se descarca mai repede, conexiunea la internet nu este tocmai buna. Toti acesti factori cantaresc greu pentru oferirea celei mai bune experiente, contand foarte mult mai ales daca utilizatorul este grabit. Indiferent de ce cauta acesta, in cadrul site-ului trebuie folosite elemente care sa scada atat viteza de incarcare dar sa permita si gasirea rapida a informatiilor dorite.

Experienta utilizatorului nu este singurul motiv pentru a realiza site-ul in varianta mobile-friendly. Pe langa bucuria utilizatorului de a gasi rapid si usor ceea ce cauta, eforturile concentrate pe realizarea unui site responsive ajuta si strategiile SEO si imbunatatesc implicit pozitionarile in motoarele de cautare.

Se impune, tinand cont de aceste aspecte, un audit SEO. Acesta trebuie sa vizeze urmatoarele aspecte:

– Continutul trebuie sa poata fi usor citit, fara a fi nevoie de actionarea zoom-ului. Utilizatorii trebuie sa ajunga direct la infomatie.

– Derularea paginii trebuie pastrata pe un singur plan: cel vertical. Dispozitivele mobile pot folosi si derularea laterala, insa de preferat este ca intreg continutul sa fie incadrat si derulat vertical.

– Navigatia trebuie sa fie intuitiva, iar butoanele suficient de mari pentru a fi atinse chiar si de degete mai mari. Click-urile ratate sunt frustrante, mai ales cand te grabesti si cauti informatii pe o platforma mobila.

– In cazul in care sunt formulare de completat, trebuie pastrate si acestea intuitive si la subiect, din acelasi motiv: utilizatorii online ce acceseaza platforme mobile sunt adesea grabiti si nu vor avea rabdare sa completeze formulare care cer o sumedenie de date.

– De evitat: flash playere, plug-in-uri si pop-up-uri. Nefunctionarea sau activarea nedorita a acestora nu face altceva decat sa determine vizitatorii sa inchida pagina si sa caute informatii in alta parte.

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.